Familj

Anna satsar allt på kort

Ulricehamn Artikeln publicerades
Anna Wickström gör eget papper. 2008 bestämde hon sig för att ta klivet ut och sälja via återförsäljare. Fyra år senare tog kortpoeten Siv Andersson från Örebro kontakt och ville samarbeta. I dag åker hon till Stockholm och Formex-mässan för att visa upp sitt företag och träffa gamla och nya kunder. 13 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Anna Wickström gör eget papper. 2008 bestämde hon sig för att ta klivet ut och sälja via återförsäljare. Fyra år senare tog kortpoeten Siv Andersson från Örebro kontakt och ville samarbeta. I dag åker hon till Stockholm och Formex-mässan för att visa upp sitt företag och träffa gamla och nya kunder.

I veckan slår Sveriges största mässa för inredningsdesign, Formex, upp dörrarna. Då finns Anna Wickström på plats för att visa sina egenhändigt tillverkade kort och träffa gamla samt nya kunder.

Det blommar hemma i trädgården hos Anna Wickström. För tio år sedan köpte hon och sambon Villa Nord, ett sekelskifteshus som från början var nära kopplat till Sanatoriet i sin form som pensionat. Under de första åren som egen företagare hade hon sin verksamhet i villan på Vistvägen, men till slut fick hon inte plats längre. Den stora Villa Nord blev perfekt. I källaren har hon numera sin pappersverkstad, på verandan sitter hon pysslar och i det anslutande lilla kontoret under trappan, har hon sitt lager. Är det fint väder är hon ute i den prunkande trädgården och gör sitt papper.

På pappret trycker hon sedan dikter och bilder bland annat. Alla papperskanter skärs i ett gammaldags vågmönster, som stämmer väl överens med den tidsepok bilderna kommer från.

– Bilderna köper jag av en leverantör i USA. Dikterna skrivs av kortpoeten Siv Andersson från Örebro. Det var när jag kom i kontakt med henne, som min verksamhet växte på allvar.

Det var Siv Andersson som hörde av sig till Anna och frågade om hon ville trycka hennes dikter på det handgjorda pappret. Tillsammans kom de fram till att de skulle ha bilder på, som överensstämde med dikterna och att de skulle säljas med ett litet snöre i.

Nu är det sjätte året för Anna och mässan har blivit ett viktigt skyltfönster samt en mötesplats för henne och gamla och nya kunder. Hon visar nyheter, bästsäljare och det övriga sortimentet. Med sig har hon sin kortpoet Siv. Tillsammans berättar de om korten och dess innehåll. Kunderna består av blomsteraffärer och presentbutiker.

– En gång jag stod där, fick jag en kedja som kund. De beställde massor av diktkort till sina tio butiker, och har sedan varit regelbundna kunder. Det hade inte hänt om jag inte stått på Formex. De hade helt enkelt inte hittat mig om jag inte var där.

Och det går bra. Hittills har de sålt 60 000 diktkort.

Allra bäst går korten till mamma, syster, dotter, vän och barnbarn. Korten Gratulerar till babyn, Välkommen till världen och På dopdagen har varit med sedan samarbetets början.

Anna började göra eget papper redan 1996. Då hade hon hållit på med torkade blommor i ett par år men märkte att intresset svalnade. Efter en pappersmakarkurs i Gränna kände hon sig ganska säker i hantverket och började på egen hand i Ulricehamn. Då gjorde hon inbjudningskort, placeringskort och bröllopsprogram bland annat.

Idag går bilen till Stockholm. Då väntar tio timmars monterbygge. I år är montern sex gånger två meter. Lite för djup för Annas smak, men hon ska nog få ihop det ändå, tror hon.

– Jag har numera ett antal kom-ihåg-listor, så jag ska få med mig allt. Det går inte att komma dit upp och ha glömt en massa.

Efteråt väntar ännu mer arbete. Då ska alla kort göras och distribueras till återförsäljarna.

– Men det är det värt. Det här är ju min passion.

fakta

Anna Wickström

Bor: I Ulricehamn

Ålder: 49 år

Familj: Sambo och två döttrar

Yrke: Pappersmakare

Fritid: Tränar mycket. Jag går på gymmet, joggar med mera.

Äter helst: Husmanskost, gärna hemlagad kålpudding.

Dricker helst: Rött vin och vatten.

Senast lästa bok: Har just nu läst Virgina Andrews böcker.

Senast sedda film: Höstlegender. Den har jag sett hur många gånger som helst.

Visa mer...