Ulricehamn

Hökerum bygg prövar betong även på insidan

Ulricehamn Artikeln publicerades
Hökerum bygg har byggt två hus med sammanlagt 32 lägenheter i Linköping. Fyra av dem ska ställas ut på bo-mässan senare i höst. 5 bilder
Hökerum bygg har byggt två hus med sammanlagt 32 lägenheter i Linköping. Fyra av dem ska ställas ut på bo-mässan senare i höst.

Hökerum bygg har byggt 32 lägenheter till bo-mässan i Vallastaden, Linköping till hösten. Husen går helt i betong, både in- och utvändigt. Och inredningen står ett antal ulricehamnare för.

– Det är en speciell satsning och vi bestämde oss för att göra något vi funderat på länge, men som vi inte riktigt vågat ta tag i. Vi ställde oss frågan, vad händer om vi exponerar betongen? Och låter den vara helt omålad?

Det berättar Maria Ståhl, försäljnings- och marknadschef på Hökerum bygg.

I bakgrunden ligger en annorlunda idé från Linköpings kommun som ville göra något nytänkande, och framåtskridande. De ville blanda bostadsrätter, enfamiljsvillor med samlingshus i varje kvarter. Projektet fick namnet Tegarna, vilket innebär att området Valla är uppdelat i många, mindre tomter. Hökerum bygg lyckades få två av dem.

Beslutet att bygga de två huskropparna i betong med fokus på att exponera den råa betongen har fallit väl ut:

– Ja vi har faktiskt sålt alla lägenheter, förutom tre av de fyra som vi ska visa som hemutställningar på höstens mässa. Från början tänkte vi att projektet kanske hade lämpat sig bättre för en storstad, men sedan förstod vi att bomässan hade höga ambitioner, så då bestämde vi oss. Det är lite läskigt annars, att sälja så speciella lägenheter. Men vi har fått riktigt bra respons från Linköpingsborna.

– Vi gav arkitekterna Magnus Ståhl Arkitekter och Johannes Norlander Arkitektur ett väldigt fritt uppdrag. De skulle bland annat använda gamla, återvunna dörrar, återvunnet material som speglar och krokar, ja, så mycket återvunnet det gick. Lägenheterna har många träinslag i inredningen, men det finns ingen parkett eller målade innertak, bara dammbundet med hjälp av flytspackel.

I arbetet engagerades bland annat ulricehamnaren Karin Rylander för att sköta inredningen.

Inför arbetet träffades Maria och Karin för att spåna inredningsidéer till lägenheterna. Det hela stannade vid att Karin hade två personer att inreda till; operadivan och Biologibenny.

Karin berättar:

– Riktlinjerna var att allt skulle vara vintage i inredningen. Vi ville hålla nere kostnaderna och visa att man kan inreda med små medel, att det kan bli väldigt snyggt.

Karin började leta saker direkt. Hon tittade på hur stora lägenheterna var och utforskade sina lägenhetspersoner och ställde sig frågan ”vad gillar de?”

– Jag hade lättast för att börja med divan.

– Biologibennys lägenhet skulle vara lite mer avskalad och återhållsam. Alla möbler han hade skulle vara ärvda. Vi har lagt lite olika mycket pengar på olika saker. Vissa saker har kostat lite mer än andra.

Andra ulricehamnare har också deltagit i Hökerum byggs ambition att skapa något utöver det vanliga. Anna Starrén från designkollektivet Oddbirds till exempel. Konstnär Matilda Petersson från Tranemo har dekorerat väggar med sina målningar och har även fått i uppdrag att utsmycka trapphusen.

Under mässan ska sedan Oddbirds hjälpa till med Hökerum byggs alla arrangemang.

– Ja, vi kommer att ha lite arrangemang i vårt poolhus som tillhör husen till exempel. Vi har lagt ganska mycket arbete på det här eftersom det är en branschmässa. Vi väntar oss ungefär 100 000 besökare på mässan som helhet och vi har redan fått mycket uppmärksamhet. Vi vill visa vilka vi är och då måste man göra något man står för. Det tycker vi att vi gör med det här projektet.